Neden aşı olmak gerekli?

Neden aşı olmak gerekli?

Neden aşı olmak gerekli?

Bulaşıcı hastalıkların neden olduğu salgınlar tarihin tüm dönemlerinde insanlığın korkulu rüyası oldu. Ortaçağlardaki veba salgınları aktif nüfusun önemli bir kısmını yok ederek önemli ekonomik ve sosyal değişikliklere yol açan felaketler olarak da ortak hafızada yer alıyor. Modern immünoloji ve mikrobiyolojinin gelişmesiyle özellikle 20. Yüzyılın başlarından itibaren aşılama ve yüzyılın ikinci yarısından itibaren geliştirilen antimikrobiyal tedaviler kitlesel ölümlere yol açan hastalıklara karşı çok önemli kazanımlar sağladı. Özellikle salgın yapabilen mikroorganizmalara karşı hedef toplumun tümüne uygulanan aşılamalar bu başarıda çok önemli bir rol oynadı. Çiçek hastalığının yeryüzünden silinmesi, çocuk felcinin de silinme aşamasına gelmesi değerli örnekler olarak karşımızda duruyor.

Bu nedenle, aşıların bireysel olarak kişiyi hastalıktan koruması yanında toplum sağlığı açısından da oynadıkları rol son derece önemlidir. Hastalığın toplumda yayılmasını engellemenin sürdürülebilir tek yolu aşılamadır.

Toplumda salgınların sona ermesi için kitlesel bağışıklık kazanmamız gerekiyor. Buna sürü bağışıklığı deniyor. Toplum genelinde bağışıklık kazananların oranı %60-70 civarına geldiğinde Covid19 pandemisinin yayılmasının duracağı hesaplanıyor. Sürü bağışıklığı herkesin hasta olmasıyla değil, aşılama yoluyla bağışıklık kazanılmasıyla sağlanabilir.

Aşı olmak, özel durumları nedeniyle aşılanmaları mümkün olmayanları korumak için de gerekli.

31.08.2021 1651